Veckans skrivinspiration – att arbeta mot en deadline

Nu kanske vissa av er ryggar tillbaka. Arbeta med kreativt skrivande mot en deadline, hur kan det vara inspirerande?

Det kan spontant låta konstigt men när man tänker efter så är det inte alls konstigt att många av oss inspireras att jobba snabbare och hårdare när en deadline närmar sig.

Så har jag arbetat under hela mitt liv. Trots att jag ser mig själv som en person med hög grad av självmotivation så lägger jag alltid i en extra växel när det finns en yttre tidsgräns. Någon som väntar på leveransen eller bara en överenskommelse om att det ska vara klart en viss dag. Att inte leverera i tid får det att knottras längs ryggen och jag gör i princip vad som krävs för att hålla tiden. Kanske inte alltid den smartaste lösningen men ibland är det effektivt i alla fall.

Veckans skrivprojekt

Så vad är nu för yttre deadline som sporrar mig för närvarande? Jo, jag har avtalat tid med min fantastiska lektör om att leverera samtliga kapitel som utspelar sig utomlands för ytterligare en genomgång. Efter det förra lektörsutlåtandet, som jag skrev om här, så bestämde jag mig för att följa rådet att utöka delarna som utspelar sig utomlands. Jag älskar att skriva de delarna men det kräver en hel del research eftersom jag inte har varit i Nepal, närmare bestämt i Katmandu. Men oj vad jag har läst på och lärt mig mycket. Det finns ju ett välkänt skrivtips att man ska skriva om det man vet och det är klokt och sparar tid men det finns även ett skrivtips att man ska skriva om det man vill veta. Jag tar till mig av båda tipsen och blandar sådant jag kan med sådant jag vill veta.

Dessa kapitel ska nu alltså vara genomarbetade och klara i slutet av nästa vecka, den 7 juli. Dels av respekt för lektören och dels eftersom jag faktiskt betalar för tjänsten så är det viktigt att jag gör mitt allra bästa för att leverera något bra. För mig är det perfekt med den här typen av delmål och har du inte testat så prova att sätta upp en bestämd dag när vissa delar måste vara klara.

Utöver skrivandet så har jag tagit tag i att beställa egna ISBN så att jag har dem redo när det är dags att designa omslaget. För dig som är intresserad av hur det går till så har jag skrivit mer om det här.

Utsikten kan vara en inspiration – eller en distraktion

Veckans inspirationskällor

Jag har hängt mer på Instagram än tidigare och där är det gott om både inspirationskällor och kaninhål att ramla ner i. Med det menar jag att det finns så mycket roligt att läsa och inspireras av så det är lätt hänt att man fastnar längre än planerat. Både en inspiration och distraktion skulle man kunna säga. Samtidigt så ser jag det som en bra möjlighet att bygga upp en gemenskap med andra likasinnade och jag överväger starkt att gå på en skrivträff som anordnas i Stockholm, om jag får ihop det tidsmässigt.

Några tips från veckan

  • Som vanligt så har the Creative Penn ett fantastiskt avsnitt om att sälja böcker direkt via sin egen hemsida. Jag bara längtar tills jag har åtminstone en utgiven bok och kan börja applicera den här typen av idéer.
  • Reedsy hade ett webinarium, Reedsy Write-In: Characters som jag deltog i live, men det går att se nu i efterhand här. Många bra tips till hur man skapar en stark karaktär som folk vill läsa om.
  • Jag har just läst “Writing Better Fiction: Craft Tips From Some of Canada’s Best Writers and Editors”. Det är en samling essäer med fantastiskt bra, konkreta tips att använda i skrivprocessen. Allt från ord att undvika (adverb till exempel) till hur man säkerställer ett bra tempo och balans mellan olika typer av scener. Jag kommer skriva mer i detalj senare om delar som jag specifikt har använt vidare och hur de har varit till hjälp.
  • Vill också tipsa om en gratis skrivkurs med Frida Skybäck nu på onsdag den 29 juni som jag är anmäld till och verkligen ser fram emot. Jag har läst flera av Fridas böcker och tycker att de är riktigt bra, både de äldre historiska romanerna och de nyare feelgood-böckerna. Senaste spänningsromanen ligger fortfarande i läslistan.

Det var allt för den här gången, nu ska jag jobba vidare med redigeringen. Vad har inspirerat dig den senaste veckan?

God skrivlycka i sommarvärmen!

Lämna ett svar