Veckans skrivinspiration – att komma framåt i skrivandet

Inspiration föder ofta ny inspiration och du hamnar i en god spiral där allt flyter på. På samma sätt kan det vara tvärtom, att du saknar inspiration och en negativ spiral där inget blir gjort uppstår.

Jag vill hävda att det handlar mycket om att ha goda rutiner som bäddar för att inspirationen ska infinna sig. När jag vaknar klockan fem på morgonen vill jag sällan gå upp men när jag väl har hasat mig ner till skrivhörnan i köket och sitter där med en kopp kaffe så dyker inspirationen upp, bara jag själv ser till att dyka upp.

Tidig morgon, en kopp kaffe och skrivinspiration - bästa tiden på dagen
Tidig morgon, en kopp kaffe och skrivinspiration – bästa tiden på dagen

Veckans skrivprojekt

Redigera, skriva till, skriva om, fylla på och ta bort. Ungefär så har veckans skrivprojekt sett ut. Jag har inte på långa vägar kommit igenom en tredjedel vilket var planen nu när en tredjedel av månaden har gått. Delvis beror det på att jag skulle lägga till några scener i början och dessa krävde ytterligare research då de utspelar sig på platser där jag inte har varit.

Men för att inte tappa fart så har jag nu lagt in längre skrivpass i schemat den kommande veckan. Normalt så är det endast cirka 1,5 timme på morgonen, innan familjen har vaknat, som jag arbetar med manuset men det räcker inte riktigt.

Jag har märkt att jag älskar att redigera, det är verkligen då kärnan i boken mejslas fram och blir tydlig. Eftersom jag inte har så mycket erfarenhet av redigering så måste jag kämpa lite för att hålla mig till att göra saker i rätt ordning. Inte sitta och pilla med ordval och kommatecken när jag fortfarande är på första steget vilket är att få ordning på de stora delarna kring temat och dramaturgin.

Utöver de konkreta råden i utlåtandet från lektören som jag fick förra veckan så har jag blivit särskilt hjälpt av följande två enkla tips för redigeringsfasen som jag plockat upp i diverse böcker och bloggar:

  • Skriv ut hela manuset och läs igenom på papper. Känslan blir annorlunda än då man läser på datorn och det är lättare att se texten “utifrån” (tycker jag i alla fall). Jag har gjort detta ett varv och kommer göra det ett varv till när jag känner att jag har arbetat igenom allt från lektörsutlåtandet.
  • Läs texten högt. Det kan kännas konstigt men vid högläsning så märker man om någon mening är onaturlig eller krånglig att säga. Om det inte låter bra så behöver det troligtvis putsas till ytterligare.

Utöver redigering så har jag i veckan även tagit kontakt med några omslagsdesigners för att påbörja processen med omslaget till boken. Jag är inte helt säker på titeln än så det går inte att göra omslaget klart men jag vill ändå vara ute i god tid och utvärdera kostnaden för olika alternativ samt boka in någon. Håll utkik efter mina lärdomar från att hitta en omslagsdesigner och lektör inom kort.

Veckans tips och inspirationskällor

  • Podden Skrivvänners senaste avsnitt om att synas som författare. Jag lyssnade medan jag cyklade och nickade igenkännande till mycket. Det verkar som att många av oss som älskar att skriva inte alltid är dem som hörs och syns mest i en grupp. Själv så måste jag ofta skriva ner något och fundera innan jag vet vad jag tycker. Därmed är det lätt att det framstår som att jag är tystlåten men det beror inte på blyghet eller att jag inte har några idéer. Jag måste bara få tid att processa frågan innan jag svarar.
  • Jag har en karaktär (eller egentligen flera) i mitt manus som behöver få en tydligare röst. Därför passade det utmärkt att Jeff Elkins, the Dialogue Doctor gästade The Indy Author podcast för någon vecka sedan. Han är expert på att skriva verklighetstrogna och medryckande dialoger och jag ska försöka tillämpa tipset att plotta upp några punkter för varje karaktär för att förstå hur jag ska få dem att särskilja sig.
  • Jag kan inte få nog av böcker om skrivande och kunde därför inte motstå erbjudandet på Story Bundle. De brukar ha en bundle med böcker om skrivande ungefär två gånger per år och det är verkligen mycket värde för pengarna. Det är en betala-vad-du-vill-modell för 4 böcker. Om man väljer att betala minst 20 USD så får man ytterligare 6 böcker. Jag betalade 20 USD och fick därmed totalt 10 härliga böcker om skrivande och indieutgivning. Böckerna kan laddas ner som pdf, epub och mobi-filer och går att exportera till läsplatta. Jag använder Amazons Kindle Paperwhite för att läsa e-böcker och det är lätt att föra över dem med kabel från datorn (ska gå utan kabel också). De jag ser mest fram emot att läsa är:
    • Publishing Pitfalls for Authors av Mark Leslie Lefebvre
    • Artificial Intelligence, Blockchain and Virtual Worlds av Joanna Penn
    • Writing Craft av DeAnna Knippling
    • A Freelancer’s Survival Guide to Starting Your Own Business av Kristine Kathryn Rusch

Vad har inspirerat dig den senaste veckan?

God skrivlycka!

Lämna ett svar