Så fungerar Bokinfo

Vad är Bokinfo och hur fungerar det? Om du inte tidigare har gett ut böcker eller arbetar inom förlagsbranschen så är det sannolikt att du inte har hört talas om Bokinfo. Det hade i alla fall inte jag innan jag började undersöka hur man ger ut och distribuerar böcker. Här sammanfattar jag det jag har lärt mig om Bokinfo hittills och mina reflektioner kring hur man kan lägga upp distributionen.

Bokinfo är en del i distributionskedjan om du vill sälja tryckta böcker via återförsäljare

Bokinfo är en viktig del i distributionskedjan om du vill sälja tryckta böcker i Sverige. Såväl nätbokhandeln (till exempel Adlibris) som fysiska bokhandlare lägger som jag förstår det enbart beställningar via Bokinfo. Därmed är det nödvändigt att din bok finns registrerad där för att de ska ta in den. Detsamma gäller för biblioteken.

Om du endast planerar att sälja boken via din egen hemsida och egna kontakter så behöver du därmed inte vara registrerad hos Bokinfo.

Om du enbart vill sälja e-böcker och ljudböcker så går det också att nå återförsäljare utan att vara registrerad hos Bokinfo, till exempel via Publit.

Sammanfattningsvis kan man säga att om du vill nå ut med din tryckta bok i Sverige så bör den registreras i Bokinfo.

Hur får man sin bok registrerad hos Bokinfo och vad kostar det?

Det är inte komplicerat att registrera sin bok hos Bokinfo. Det finns ett formulär på hemsidan, se länk, som fylls i. Därefter signeras ett avtal som kommer via mail.

Om du anlitar Stjärndistribution så hjälper de till med registreringen. Jag kommer göra detta och funderade på hur det då blir med e-böcker eller om jag har andra böcker som inte går via Stjärndistribution. Det är inga problem då du själv kommer ha kontrollen över kontot hos Bokinfo även om Stjärndistribution hjälper till att sätta upp det.

Det är en avgift (för närvarande 700 kronor) för att ansluta sig till Bokinfo och sedan är det en mindre avgift per ISBN som registreras. Om man går via Stjärndistribution så faktureras detta från dem, annars kommer fakturan från Bokinfo.

Vilken information om boken registreras i Bokinfo

Det är en hel del information som ska registreras. Självklart ska bokens titel, förlagets namn och ISBN anges. Men det finns även fält för sökord och åldersgrupp, huruvida boken ska vara med på bokrean etcetera. Se vidare här vilka fält som ska fyllas i.

Räcker det med att finnas hos Bokinfo för att boken ska distribueras?

Det här med distribution av böcker är inte helt lätt innan man har satt sig in i det, särskilt eftersom det finns många alternativ.

Jag skulle säga att det normalt sett inte räcker med att du har registrerat din bok hos Bokinfo. Det innebär bara att din bok är sökbar och finns i databasen. Någon måste även se till att faktiskt packa och skicka böckerna som beställs. Här kommer distributörerna in i bilden.

Först och främst måste du välja om du vill anlita en distributör eller distribuera själv. Att anlita en distributör kostar visserligen pengar men det är ofta nödvändigt för att kunna sälja din bok i alla kanaler, eftersom många bokhandlare inte tecknar avtal med mindre förlag och egenutgivare. De vill inte ha inleveranser från hundratals olika små förlag och därför använder de några större distributörer. Det ger dem även en förutsägbarhet i hur lång tid leveranserna tar och exakt när de kan förvänta sig att erhålla en bok som är beställd.

De två vanligaste distributörerna, som jag har sett närmare på, är Stjärndistribution och Förlagssystem. Båda har lösningar i form av kommissionsavtal som passar för dig som är ny utgivare och inte vet hur mycket böcker du kommer sälja. I princip blir det då ingen fast månadskostnad utan istället så tar de en högre procentsats på sålda böcker (för närvarande 20%). Det finns även andra former av avtal där det blir en månadskostnad men lägre procentsats på sålda böcker.

Jag kommer efter utvärdering att välja Stjärndistribution. Eftersom jag vill att de lagerhåller boken på pallplats så kommer det kosta 128 kronor i månaden vilket känns överkomligt. Om man vill slippa den månadsavgiften så ingår det endast en hyllplats där det ryms runt 50 böcker. Registreringen av nya böcker till Bokinfo görs då som jag förstår det i Stjärndistributions system (detta gör man själv) och exporteras därifrån till Bokinfo.

Det fina är att när man väl har lagt upp boken i Bokinfo så blir det synlig som kommande bok och går att bevaka hos nätbokhandeln. Hur coolt är inte det?

Lämna ett svar