Funderar du på att ge ut en bok på eget förlag? Här kommer fem områden som du bör fundera kring i god tid innan det är dags för boksläpp!

Vilken är din målsättning med att ge ut boken?
Att skriva och ge ut en bok är hårt arbete. Det kräver envishet, tid, pengar och ett visst mått av mod. För att det ska vara värt allt arbete du lägger ner så är det bra att redan från början fundera på varför du gör det här.
Kanske är din målsättning att så småningom kunna försörja dig på ditt skrivande eller så vill du “bara” skriva en enda bok
Kanske drömmer du om att se din bok på hyllorna i bokhandeln eller vinna ett litterärt pris. Många väljer att skriva en bok för att få andra uppdrag, till exempel om du föreläser inom ett specifikt område så kan en bok i ämnet ge dig fler föreläsningsuppdrag och ökad uppmärksamhet. Oavsett vad just din målsättning är så är det bra att ha den definierad.
Du kan alltid ändra mål längs vägen men när det känns tufft, och det gör det ibland, så är det bra att ha något att hålla sig i.
I vilken form ska du bedriva verksamheten?
Det här är en för många mer tråkig och teknisk fråga men det är ändå värt att tänka på innan din bok är klar.
I vilken form ska du bedriva verksamheten? Om det enbart är en hobby och detta är din enda bok så är det i princip (under vissa förutsättningar) möjligt att ge ut den som privatperson och deklarera inkomsterna som hobbyinkomst (beskattas som lön). Har du en ambition att tjäna pengar på ditt skrivande och förväntar dig att skriva mer än en bok så är det enligt min mening bättre, och ofta nödvändigt, att starta ett företag. En enskild firma eller aktiebolag fungerar bra. För den som behöver hjälp att reda ut skillnaderna samt fördelar och nackdelar mellan olika företagsformer så har Företagarna och Verksamt samt Bolagsverket en hel del skrivet på ämnet.
Eftersom Bolagsverket och Skatteverket har relativt långa handläggningstider (kan vara över en månad) så är det bra att skicka in ansökningar i god tid innan det är dags för tryck av boken. Du kanske till exempel vill vara säker på vilket namn ditt förlag kommer ha för att kunna göra klart tryckfilerna.
Vad har du för budget för bokutgivningen?
Kostnaden för att ge ut en bok kan variera från några tusenlappar till, ja, i princip hur mycket som helst. Det beror helt på vilken nivå du vill och kan lägga dig på.
Om du gör allt själv; redigering, omslag, korrekturläsning och sättning så blir det förstås billigare och då kan man komma undan med en låg budget. Å andra sidan så är det större risk att din bok inte blir så bra som den skulle kunna ha blivit med professionell hjälp på något av områdena.
Eftersom det inte är lätt att sälja böcker och särskilt inte som ny författare på eget förlag, så skulle jag personligen aldrig låna pengar eller satsa alla besparingar på en bokutgivning. Det är alldeles för hög risk.
Jag har köpt in de tjänster som jag anser att jag har råd med och som ger högst värde för pengarna för min del. Till exempel omslag och språkgranskning. Sättningen ska jag försöka göra själv med hjälp av Atticus men om det inte blir bra så kommer jag i nödfall att betala någon även för detta. Det viktiga är att ta hänsyn till sina ekonomiska förutsättningar och att vara realistisk kring hur mycket din bok kommer att sälja. Oftast så är svaret att man inte vet i förväg om den kommer sälja i noll eller tiotusen exemplar. Jag räknar med att det kommer krävas en hel del arbete för att sälja de 1000 exemplar jag trycker upp av min första bok. Ju fler böcker man har i sin back-list, desto lättare går det. I alla fall om det finns läsare som gillar de tidigare böckerna.
Min bild är att det är större chans att boken blir riktigt bra och professionell om man är beredd att lägga en del pengar på utgivningen, men jag tycker inte att man ska avstå från att ge ut en bok som man verkligen tror på, på grund av kostnaden. Då är det bättre att spara tills man har råd och/eller se till att få ner kostnaden till en rimlig nivå, till exempel genom att använda testläsare istället för lektör och redaktör eller göra omslaget själv. Du har troligtvis en viss uppfattning om vilka dina styrkor och svagheter är. Om du är dyslektiker så är det ingen bra idé att snåla in på språkgranskningen. Om du är grafisk designer till vardags så kan du troligtvis göra ditt eget omslag. Och så vidare.
Hur ska boken distribueras?
Om du gav ut bok på eget förlag för tio år sedan så var möjligheterna att distribuera boken ytterst begränsade. Idag, 2022, är verkligheten en helt annan. E-böcker och ljudböcker är lika viktiga som den tryckta boken och möjligheterna är näst intill oändliga.
Som indieförfattare med eget förlag så är det svårt att komma in i sortimentet hos till exempel Akademibokhandeln. Du kan lägga tid på att bearbeta lokala bokhandlare för att de ska ta in din bok men för min del är det är tveksamt om det är det mest effektiva sättet att nå ut. Åtminstone om du inte tycker att det är roligt att åka runt och göra just det. Nätbokhandeln och streamingtjänsterna är betydligt lättare att komma in på och det är där stor del av försäljningen och konsumtionen sker idag. För att finnas hos nätbokhandeln och på streamingtjänster så måste du ha någon form av distributionsavtal. Ingen av de stora aktörerna tecknar, mig veterligen, separata avtal med mikroförlag så du får istället gå via till exempel Publit, Stjärndistribution, Förlagssystem eller liknande. Se även denna artikel från Boktugg 2021.
För att boken ska bli tillgänglig i svenska nätbokhandeln och även fysiska bokhandlare i Sverige så behöver förlaget (eller du) utöver att ha en distributör, även ha avtal med Bokinfo.
Utländska aktörer som Amazon och Kobo tecknar däremot avtal direkt med författaren så vill du finnas där är det bara att ladda upp böckerna. Andra utländska aktörer som distribuerar böcker till hundratals försäljare och är värda att kolla in är Ingram Spark och Draft2Digital.
En viktig fråga att ta ställning till är förstås om du ska trycka upplaga eller använda print on demand (vilket innebär att ett exemplar trycks först när någon beställer). Se även Fördelar och nackdelar med print on demand för mina resonemang kring detta.
Hur ska boken marknadsföras?
Många vill ha ett stort förlag för att slippa ta hand om marknadsföringen av boken själva. Men det fungerar inte riktigt så längre enligt min förståelse. Självklart har de stora förlagen bra kanaler och kan hjälpa din bok att synas, men att själv arbeta med att marknadsföra sin bok är viktigt oavsett om du är indieförfattare eller utgiven på traditionellt förlag. Jag lyssnade nyss på ett intressant resonemang som bekräftar detta i Skrivcoachens podcast, nummer 10.
Jag prenumererar på åtskilliga nyhetsbrev och lyssnar på poddar om hur man marknadsför sina böcker. Läser även böcker och blogginlägg på ämnet. Det är minst sagt lätt att bli överväldigad.
Här tror jag mycket på att göra det som känns lättast, åtminstone om du som många andra känner ett visst motstånd eller obehag mot att marknadsföra dina böcker. Om du är extrovert och tycker det är fantastiskt kul att vara ute på mässor och träffa läsare ansikte mot ansikte så gör du det. Om du hellre arbetar online med annonser så gör du det. Använd den plattform i sociala medier som du känner dig mest bekväm med och som du tycker är roligast. Då blir motståndet så lågt som möjligt.
Anledningen att du överhuvud taget gör detta är förhoppningsvis att du älskar det. Annars finns det många enklare saker att ägna sin tid åt.
