Som många andra skrivande människor så för jag en skrivjournal där jag noterar saker kring skrivandet. Hur det går, vad jag skriver på, allmänna funderingar, tvivel och pepp. Kanske gör du det också?
Men för du även en läsjournal? Det har inte jag gjort förrän nu. Jag hörde tipset i ett avsnitt av Rachael Herrons podd “How do you write?”
“If you don’t have time to read, you don’t have the time (or the tools) to write. Simple as that.”
Stephen King
Det är ett fantastiskt bra sätt att lära av författare du gillar och även lära något av böcker du inte gillar. Några tips på vägen för att skapa en bra läsjournal:
- Ha en snygg journal, bra penna och post-it-lappar till hands. Eller ta noteringar i telefonen/datorn. Jag föredrar en fysisk anteckningsbok men när jag läser på min Kindle så använder jag den inbyggda noteringsfunktionen.
- Läs en bok i taget och håll fokus (det här har jag svårt med, jag påbörjar ofta flera böcker samtidigt). Möjligen kan det gå bra att läsa en roman och en fackbok samtidigt.
- Ta noteringar under tiden du läser. Jag har börjat reflektera över hur andra författare arbetar med gestaltning eftersom det är något jag själv vill bli bättre på. Alltså att visa istället för att beskriva en händelse. Det får läsaren att sugas in i handlingen och upplevelserna.
- Notera hur författaren har skapat stämning, miljöer, vändpunkter, cliffhangers och liknande – sådant du kan lära dig av.
- När du har läst klart boken – summera vad du tyckte, varför och hur författaren hade åstadkommit det som fick dig att gilla eller ogilla boken. Jag gör detta även på enskilda scener, särskilt om det är någon scen som är riktigt bra.
Jag läser annorlunda nu än innan jag lärde mig mer om skrivande och dramaturgi. Noterar sätt att beskriva saker och gestalta. Kanske kan det gå till överdrift, ibland vill man ju bara läsa en god bok och njuta. Men på det stora hela så älskar jag min nya vana att föra en läsjournal. Testa du också!
Veckans skrivprojekt
Efter flera år utan utlandsresor så var jag på en efterlängtad resa till London förra veckan vilket medförde en liten skrivpaus. Jag klottrade ner idéer och inspiration i telefonens noteringsapp men mer än så blev det inte under resan. Även dagarna innan och dagarna efter försvann i allmänt kaos.
Det fick mig att inse att jag bör göra slag i saken och lära mig att skriva i manuset på mobilen. Det finns författare som skrivit hela böcker i mobilen så det går ju. Det bästa tipset jag har hört kring detta är att man kan skaffa Scrivener till mobilen och via Dropbox synka med Scrivener på datorn. Låter riktigt bra faktiskt och jag ska försöka mig på att lösa det och återrapportera.
Så efter denna paus i skrivandet har jag återupptagit redigeringen. Jag är fortfarande på första steget som är att mejsla ut vilka stycken som ska få vara kvar och ta mer plats och vilka delar som måste strykas. En tredjedel av boken utspelar sig utomlands och de scenerna varvas med scener som utspelar sig i Sverige. Just nu fokuserar jag på att få ihop utlandsscenerna så att de hänger ihop i ett stycke och så tar jag resterande delar sedan. Eftersom den delen som utspelar sig utomlands ska få ta större plats så tar redigeringen av den delen lång tid (lägger till några helt nya scener och lägger större tyngd vid scenerna som redan finns). Dessutom så är scenerna i Sverige lättare på så vis att det krävs mindre research i miljöer som jag känner bättre.
Veckans inspirationskällor



- Vad vore en resa till London utan ett besök i en bokhandel? Så inspirerande att gå runt och känna lukten av alla vackra böcker! Jag hade kunnat bänka mig där inne i timmar men sällskapet tillät det inte.
- En av mina favoritserier är böckerna om Harry Potter. Visst, de är skrivna för barn (i alla fall de första), men de är fantastiska. Därför var det väldigt inspirerande att besöka inspelningsstudion utanför London där stor del av filmerna spelades in. Alla kläder från filmerna och stora delar av sceneriet finns kvar. Det var lite magiskt att vandra i Diagongränden och vara inne på Gringotts bank. Det fick mig att tänka på hur mäktigt det är att en persons fantasi har kunnat skapa en hel värld som berör så många människor.
- The Creative Penns senaste avsnitt “How to get your self-published book into libraries” fick mig att fundera på hur man applicerar motsvarande på en svensk miljö för att få in sin egenutgivna bok på bibliotek. Internationellt så finns bland annat Overdrive och Ingram Spark som möjliggör distribution till biblioteken. I Sverige så gäller det att vara registrerad hos Bokinfo och det är en stor fördel att vara recenserad av BTJ eller att läsare frågar efter boken. Jag brukar ofta be mitt lokala bibliotek att ta hem titlar jag är intresserad av och de har hittills alltid beställt det jag har frågat efter.
- I söndags kväll så tittade jag på Författarakademins Webinar – Från bokidé till färdigt manus. Inspirerande att lyssna på och bra tips kring att skriva kring ett tema och att tänka på tempot för att hålla kvar läsaren. Skippa transportsträckorna! Det var delvis inriktat på hur man blir antagen av förlag men även om du satsar på att bli indieförfattare så vill du ju ha en bok som håller samma kvalitet som en bok från ett traditionellt förlag.
Vad har inspirerat dig den senaste veckan?
God skrivlycka!
En reaktion på ”Veckans skrivinspiration – För en läsjournal”