Veckans skrivinspiration – ett litet steg i taget

Att skriva en bok är ett projekt som tar både tid och kraft. Vissa dagar är det lätt och inspirationen flödar. Andra dagar verkar mållinjen, att stå med en färdig bok, oändligt långt borta. Stundtals verkar det rent utav omöjligt. Särskilt någonstans i mitten så är det många som tappar sugen, det har jag själv upplevt och har förstått genom poddar och samtal att även andra är med om. Till och med rutinerade författare.

Ni som har läst tidigare inlägg vet att jag har ett färdigt råmanus sedan i våras. Redigeringen har tagit betydligt längre tid än vad jag först trodde. Det är inte bara meningar som ska putsas upp utan även delar av själva storyn ändras, stryks, tajtas till och adderas. När jag sitter med det så älskar jag det för det mesta. Det svåraste är att hantera funderingarna som uppkommer när jag inte arbetar med manuset. Kommer det någonsin att bli klart? Blir det bra?

Rent logiskt så kommer det förstås att bli klart någon gång. Likt en snigel fortsätter jag en liten bit i taget och skriver vidare dag efter dag. Till slut är alla scener genomgångna, redigerade och polerade, det gäller bara att hålla i och lita på processen. Ser redan fram emot att börja med nästa bok. Då kommer jag ännu mer att kunna förlita mig på att processen fungerar — har det gått en gång så kommer det att fungera även nästa gång!

Känns det ibland som att ditt manus blir färdigställt i snigelfart?

Månadens skrivprojekt

Det har varit semester och skrivtid, men det innebär även familjetid. För att klara att skriva varje dag så har jag gått upp tidigt på morgonen (precis som under terminerna med andra ord) och sedan ägnat mig åt andra obligatoriska semesteraktiviteter. Jag hade gärna lagt fyra timmar om dagen på att skriva men det har snarare blivit en-två timmar om dagen. Får helt enkelt vara nöjd med det.

Jag har satt upp en detaljerad plan för att ta manuset helt i mål till början av oktober då det ska lämnas till redaktör. Befinner mig i skrivande stund på scen 47 av cirka 88 scener. Efter att samtliga scener är genomgångna med avseende på att de följer en röd tråd och bokens tema så printar jag ut igen för läsning och fix av detaljer som till exempel att bättra på miljöerna, dialogen, karaktärernas trovärdighet och gestaltning.

Utöver själva skrivandet så har jag under sommaren varit i kontakt med omslagsdesigner. Efter några vändor så har vi nu landat i ett omslag som jag är väldigt nöjd med och hoppas kunna dela inom kort.

Veckans inspirationskällor

 • Böcker! För min del så innebär sommaren mindre poddlyssnande än vanligt men desto mer nöjesläsning. Har vältrat mig i både feelgood och spänningsromaner. Då och då har jag fört läsdagbok och noterat hur författarna skapat en viss känsla eller gestaltat på ett bra sätt, för att lära mig och applicera i mitt eget skrivande. Men mest av allt har jag läst för att det är underhållande och ger mig avkoppling.
 • How to make a living with your writing av Joanna Penn kom hem i brevlådan, efter lång väntetid, strax innan semestern. Det är inspirerande att se hur andra lyckas leva på sitt skrivande och hämta tips kring olika intäktsströmmar från böcker och annat.
 • The Write Practice nyhetsbrev är verkligen inspirerande med bra tips för att utveckla ditt skrivande, oavsett om du är nybörjare eller erfaren. Just nu (augusti 2022) bjuder de på en kort fri kurs som jag just har startat. Kan varmt rekommenderas.
 • Positiv feedback är riktigt bra för inspirationen. Jag har fått tillbaka kommentarer på de scener som skickades en andra vända till lektören nu. Så skönt att höra att jag är på rätt spår och att manuset har utvecklats i helt rätt riktning. Rekommenderar verkligen att arbeta med en lektör ifall du är ny i skrivandet och har möjlighet. Även feedback från testläsare ger förstås bra inspiration och vägledning.
 • Höstplaner — att sätta upp planer för hösten är en inspirationskälla och jag kommer ägna en hel dag åt det under kommande vecka. Några saker som står på listan:
  • Bli klar med redigeringen
  • Skriva baksidestexten till omslaget
  • Sätta upp min författarhemsida
  • Upprätta avtal med Bokinfo och fördjupa mig i hur man publicerar på Publit där jag redan har satt upp ett konto
  • Hitta korrekturläsare (som ska läsa efter att manuset kommer tillbaka från redaktör)
  • Sättning av inlaga
  • Synopsis till del två och tre av böckerna
  • Skriva klart läsarmagnet i form av en novell som utspelar sig några år innan boken (synopsis till denna är redan klar)

“You know how you know if you´re a real writer? You write. That´s it.”

Citat från kursen How to write a great book without getting stuck (The Write Practice)

Det verkar som att jag kommer ha fullt upp hela hösten ser jag när jag läser ovanstående. Tar en sak i taget för att inte känna mig allt för överväldigad av allt som ska ordnas.

Hur ser dina höstplaner ut?

God skrivlycka och på återseende nästa vecka!

Lämna ett svar