Så registrerar du ett konto hos Publit

Läs nedan hur du går tillväga för att registrera ett konto hos Publit. Publit är en enkel och smidig distributionskanal för såväl eböcker, ljudböcker och fysiska böcker.

Distribuerar du dina eböcker och ljudböcker via Publit så blir de tillgängliga både i nätbokhandeln och på streamingtjänsterna. Det är som litet förlag eller egenutgivare svårt att teckna avtal med streamingtjänsterna och de stora nätbokhandlarna och det är därmed nödvändigt att använda någon form av distributör för att nå dessa.

Som jag har skrivit om tidigare så lutar jag åt att inte trycka upp en upplaga av min första bok utan istället använda print on demand och i så fall kommer jag att använda Publit även för tryckta böcker. Den främsta anledningen är förstås att jag inte vet hur många exemplar som är rimligt att sälja och jag vill inte binda kapital.

Registrera konto i förväg

Det kostar inget att registrera ett konto och jag rekommenderar därför att du gör detta i förväg, innan du ska publicera för att bekanta dig med plattformen. Jag har själv registrerat ett användarkonto redan innan jag har en färdig bok att distribuera.

Uppgifter som behövs

Det är inte mycket uppgifter som behövs initialt. Det första steget är endast epost-adress och att välja lösenord.

Innan du fyller i detta så är det dock att rekommendera att du har klart för dig om det är du som privatperson som öppnar kontot eller om det är ett företag (till exempel ett eget aktiebolag). Om du har ambitionen att bokutgivningen ska vara mer än endast en begränsad hobby så är företag att rekommendera, enligt min mening.

Du behöver din eller företagets adress och kontaktuppgifter. Om du registrerar dig som företag så ska även organisationsnummer och momsregistreringsnummer anges. Jag har inte registrerat mig som privatperson men jag förmodar att personnummer kan komma att krävas i så fall.

Det finns ett fält där förlagsnamn kan anges. Det kan vara ett annat namn än företagets legala namn, vilket skrivs i en annan ruta. Rimligtvis så bör det som fylls i som förlagsnamn här överensstämma med vad du anger som förlagsnamn när du ansöker om ISBN.

Formuläret är enkelt men jag hade två frågor som jag var tvungen att diskutera med kundtjänsten, som var snabba med att hjälpa till.

  • Den första frågan gällde momsregistreringsnumret. Tydligen så var det en bugg i systemet så att fältet där detta skulle fyllas i var låst. Förhoppningsvis är det nu löst så att ingen annan råkar ut för det.
  • Den andra frågan gällde fältet där man fyller i företagets adress. Vid adressen finns ingen plats att fylla i företagets namn utan endast förnamn och efternamn på kontaktpersonen, vilket verkade konstigt. Förklaringen jag fick var att företagets namn redan är ifyllt på ett annat ställe och automatiskt hamnar på utskicken så det verkar vara i sin ordning, bara lite förvirrande.

Tänk på att läsa användaravtalet (finns på hemsidan och när man skapar konto) för att ha koll på villkoren.

Ytterligare att tänka på innan distribution med Publit

Innan du kan börja distribuera med Publit så behöver du ange betalningsinformation, det är dock inte nödvändigt redan vid registreringen av konto utan kan anges senare.

Du behöver även ett avtal med Bokinfo för att kunna distribuera tryckta böcker till återförsäljare. Detta eftersom återförsäljarna (både nätbokhandel och fysisk bokhandel) beställer via Bokinfo.

Alla böcker måste ha ISBN-nummer (ett nummer per format) och det kan man antingen välja att erhålla via Publit eller så kan man använda egna. Dessa går att beställa från Kungliga biblioteket, se Därför ska du använda egna ISBN för ytterligare information. Om du väljer att ha dina egna ISBN så står du (eller ditt förlag) som utgivare och i annat fall är det registrerat som att Publit är utgivare.

Det var allt för den här gången!

Lämna ett svar