Därför ska du använda egna ISBN

Som indieförfattare kan du välja mellan att ansöka om egna ISBN till dina böcker eller att använda ISBN från en publiceringstjänst, till exempel Publit, om du använder en sådan.

Vad är ISBN?

ISBN är det 13-siffriga nummer som står på baksidan av de flesta böcker, ovanför streckkoden. Äldre ISBN-nummer är 10-siffriga och förekommer fortfarande. För att din bok ska kunna vara sökbar och säljas hos bokhandlare (även på nätet) så krävs det att den har ISBN.

Om boken finns utgiven i olika format så ska varje enskilt format ha ett eget ISBN. Det krävs ett ISBN för pocket, ett för inbunden, ett för e-bok och ett annat för ljudbok. Det är faktiskt till och med så att om boken finns tillgänglig som e-bok i epub-format och i pdf-format så ska det vara två olika ISBN på de olika digitala formaten.

Om man gör förändringar i boken, dess titel eller format så måste den tilldelas ett nytt ISBN. Undantag om det endast handlar om korrigering av något stavfel eller liknande.

Streckkoden som presenteras i anslutning till ISBN är inget som man får samtidigt som de tilldelade ISBN-numren men den baseras på ISBN-numret. Tryckerier och publiceringstjänster hjälper ofta till att ta fram streckkoden och det går även att ta hjälp av guider på nätet hur man framställer sin egen streckkod utifrån ISBN-numret.

Jag tycker det verkar smidigt att använda publiceringstjänsten Publit för att få hjälp med streckkoden. Har inte testat det än men enligt uppgift så ska det skapas en nedladdningsbar streckkod där när man har angett sitt ISBN.

Hur ansöker man om ISBN?

I Sverige så är det ISBN Sverige som drivs av Kungliga biblioteket som ansvarar för tilldelningen av ISBN och ansökan görs enkelt på nätet.

I ansökan så fyller man i bland annat utgivare vilket antingen är du själv som privatperson, ditt företag eller ditt förlagsnamn (ifall du har ett annat förlagsnamn än namnet på ditt företag).

Det rekommenderas vid ansökan att man ansöker om så många ISBN man tror sig behöva de närmaste 2-3 åren. Nya sökanden tilldelas dock enligt uppgift normalt högst 10 ISBN vid första tillfället. Förmodligen för att säkerställa att det verkligen blir något av den planerade utgivningen.

I ansökan skriver man dels in kontaktuppgifter till utgivaren som blir sökbara i ISBN-registret och dels så anger man sina kontaktuppgifter som inte blir offentliga utan endast används för att behandla ansökan. På så vis kan man välja om man vill ange hemsida, epost-adress och telefonnummer som sökbart i ISBN-registret.

Vilket namn ska stå som utgivare?

Kontaktuppgifter och går att ändra men om man vill ändra namn på den som står som utgivare så behöver man maila och höra om det går, så det gäller att tänka till i förväg.

Jag angav först mitt företags namn som namn på utgivare, tänkt Bolagsnamn AB. Men sedan började jag leta och se hur andra gör och då insåg jag att jag ville att det skulle stå Bolagsnamn förlag (alltså förlag istället för AB). Har funderat en del över hur man löser detta eftersom jag inte vill döpa om hela företaget (många förlag heter ju annars XXX förlag AB). Jag valde att registrera ett särskilt bolagsnamn hos Bolagsverket (Bolagsnamn förlag) och maila till ISBN som var väldigt hjälpsamma och ändrade i ISBN-registret.

Jag vet inte om det här med att registrera ett särskilt företagsnamn är så som andra gör eller om det är nödvändigt, men jag tyckte det verkade lämpligt eftersom man då har en registrerad rätt att verka under det namnet. Om du funderar på att göra liknande så gör din egen research och ta inte detta som någon form av juridiskt råd.

Anledningar att ansöka om egna ISBN

Det kan verka enklare att använda de ISBN som distributionstjänsterna ofta erbjuder och det behöver inte vara fel. Men det finns argument för att istället ansöka om egna.

  • För det första, och det kanske viktigaste skälet, så står den som tilldelats ISBN-numret som utgivare i det internationella ISBN-registret.
  • Det kan som jag förstår det vara avgörande att du eller ditt eget företag står som utgivare om du vill publicera din bok i utländska försäljningskanaler, till exempel Amazon eller Kobo. Jag har läst om exempel där egenutgivna författare som publicerat på utländska plattformar och blivit ombedda att bevisa sin copyright till verket. Då är det lättare om du står som utgivare i ISBN-registret (även om det inte i sig behöver vara samma sak som att ha upphovsrätt).
  • Du har full kontroll över bokens metadata och kan ge ut den via vilka kanaler du vill.
  • I Sverige kostar det inget att ansöka om och bli tilldelad ISBN (det är annorlunda i många andra länder där det kostar pengar).

När ska man ansöka om ISBN första gången

Från ansökningsdatum så tar det cirka 10 arbetsdagar innan du får tillgång till dina tilldelade ISBN (det gick dock snabbare när jag gjorde det). Om ansökan behöver kompletteras så tar det längre tid.

Det är naturligtvis en smaksak i hur god tid man bör vara ute med sin ansökan. Om du precis har börjat skriva på din första bok så kan du gott vänta ett tag med att ansöka om ISBN.

Men det är ändå lämpligt att vara ute i relativt god tid då ISBN och streckkod ska vara med på baksidan av omslaget och därmed bör finnas när dessa ska formges.

Jag är just i processen med att anlita en omslagsdesigner och har hört mig för vilka uppgifter som behöver lämnas till ISBN Sverige när man hämtar ut sitt tilldelade ISBN, eftersom det alltså sker innan boken är helt klar. Man behöver då inte ange några särskilda uppgifter utan ISBN knyts ihop med bokens metadata när den registreras i Libris (vilket sker till exempel när något bibliotek tar emot pliktexemplar som alltid måste skickas in).

Lämna gärna kommentar om hur du har valt att göra med ISBN och namn på utgivare.

2 reaktioner på ”Därför ska du använda egna ISBN

Lämna ett svar