Veckans skrivinspiration – rutiner

Är det bara jag eller finns det något skönt i att komma tillbaka till de vanliga rutinerna efter sommarlovet? Jag tror inte att jag är helt ensam om att känna så.

Senaste veckan har jag mestadels varit hemma med familjen och så smått börjat förbereda för skolstart och jobbstart. Det har inneburit att det har varit lättare att hålla skrivschemat än tidigare under sommaren när vi var bortresta.

Skrivprojekt i värmen

Redigering: Jag arbetar vidare på redigeringen och håller tidsplanen någorlunda. Nu är jag i princip igenom alla scener i den första redigeringsrundan. Har lagt till en hel del scener sedan råmanuset och hela manuset är fortfarande cirka 120 000 ord, vilket betyder att jag har lyckats ta bort mycket överflödigt.

Nästa vända påbörjas i veckan och då ska det trimmas ytterligare. Har läst eller hört att en spänningsroman gärna bör hålla sig mellan 80 000-100 000 ord så jag vill inte sticka ut med en allt för lång bok. Tror dock inte att man ska stirra sig blind på detta, det viktiga är att berätta sin historia utan överflödig text, men ändå få med allt väsentligt.

Utgivning: Just nu känner jag av någon anledning väldigt mycket sug efter att ta tag i det praktiska kring utgivningen. Kanske är det en form av prokrastinering att göra detta istället för att skriva men det finns en gräns för hur lång tid jag klarar att arbeta effektivt med de kreativa delarna. Efter 2-3 timmars redigering så behöver jag en paus från det.

I sådana pauser har jag i veckan bekantat mig med Atticus som är ett nytt skriv- och formateringsverktyg av författare, för författare. Det är en engångskostnad för inköp (för närvarande 147 USD) och sedan inga löpande kostnader. Vad jag förstår så kommer även alla kommande uppgraderingar att ingå. Tanken är att man båda kan skriva och formatera sitt manus till färdig e-bok och tryckt bok i Atticus. Det går även att importera filer från Scrivener eller Word. Jag har hittills bara testat med en Word-fil och provat att formatera och det blev så snyggt! Jag kommer åtminstone för närvarande att fortsätta skriva i Scrivener och sedan importera manuset till Atticus för formatering när det är klart.

Jag har även mailat en del med Stjärndistribution för att få en uppfattning om deras tjänster, ifall jag skulle välja att trycka en upplaga istället för att använda Print on demand. Det finns verkligen både fördelar och nackdelar med båda delarna. Ska skriva en separat post om det senare när jag har utvärderat klart. (Se https://theswedishindieauthor.com/fordelar-och-nackdelar-med-print-on-demand/)

Utbildning: Jag gör ständigt olika onlineutbildningar för att bli bättre på skrivhantverket och även på marknadsföring och utgivning (de sistnämnda kategorierna är främst från den engelsktalande indieförfattarvärlden). Nu har jag även anmält mig till en utbildning i förlagskunskap med JW Förlag. Den är på deltid i tre månader under hösten och sammanfaller med tiden när jag förhoppningsvis ska ge ut min första bok. Ska bli riktigt spännande!

Veckans inspirationskällor

  • I toppen av listan måste Podden skrivvänners senaste avsnitt om egenutgivning nämnas. Ett långt avsnitt med så bra information och inspiration till att ge ut bok på eget förlag. Jag hade ställt ett antal frågor innan avsnittet och fick alla frågor besvarade. Sedan dyker det såklart upp nya följdfrågor men jag fick med mig en hel del att fundera på. Den största funderingen det väckte var om jag ändå inte ska trycka en upplaga istället för att arbeta med Print on demand. Därav mailandet med Stjärndistribution i veckan. Kontaktade även två tryckerier för prisuppgifter men har inte fått svar än.
  • Avsnitt 640 (!) av The Creative Penn – Selling books direct with shopify är väldigt inspirerande och fick mig tyvärr att trilla ner i ett kaninhål av research kring hur man sätter upp en nätbutik med alla sina böcker, e-böcker och ljudböcker. Det kan dock vara bra att börja med att skriva klart sin första bok, så att man faktiskt har något att sälja, och det poängterar Joanna Penn på slutet av podden. Om du arbetar med din första bok så är det viktigaste att skriva klart den. Distribution löser sig senare. Ska försöka ta åt mig av det.
  • En relativt ny svensk podd som jag har lyssnat på några avsnitt är Skrivcoachens podcast. Avsnitten är runt 15 minuter vilket gör dem perfekta om man bara har en liten stund att lyssna. Upplyftande med avsnitt nummer 8 där tre vanliga myter kring vad som behövs för att lyckas som författare tas upp. Jag blir alltid lika glad när någon säger att det inte primärt är talang, utan hårt arbete och envishet, som avgör om man lyckas som författare. Talang kan man ju inte påverka, men envis och hårt arbetande tror jag att jag är. Det faller ju också tillbaka på att ha en bra rutin. En rutin som ser till att du dyker upp vid datorn dag efter dag och arbetar vidare.

Med dessa upplyftande tankar så är det dags att ta tag i dagens redigering. De allra sista scenerna. Därefter ska jag printa ut manuset igen. Se över hur den dramaturgiska kurvan ser ut nu efter omarbetning och gå igenom lektörens manuskommentarer igen. Roliga tider.

God skrivlycka i veckan!

Lämna ett svar