Veckans skrivinspiration – när allt faller på plats

Du vet den där känslan när det plötsligt uppenbarar sig en lösning till ett problem i din berättelse? När alla bitar faller på plats. Fantastiskt.

Jag har haft flera sådana aha-upplevelser senaste veckan, nu när jag återigen har printat ut manuset för redigering. Andra varvet eller kanske är det snarare femtonde varvet om man räknar med alla omskrivningar i Scrivener. Det är för mig ytterst oklart vad problemlösningarna kommer ifrån men det är troligtvis så att jag omedvetet har malt igenom problemet och när jag sedan läser texten så dyker nyckeln upp. Aha – det var därför den där karaktären betedde sig så skumt i början. Eller aha – det var det hängde ihop.

Du vet säkert vad jag menar.

Skrivprojekt

Redigering: Jag är snart igenom andra ordentliga redigeringsrundan på utprintat manus och manuset är samtidigt hos testläsare för genomgång. Många lösa trådar och bitar har fallit på plats och jag känner att jag börjar närma mig sluttampen. Perfekt!

Måste säga att jag älskar redigeringen. Särskilt de bitar där det inte behöver ändras så mycket och jag kan fokusera på språket och formuleringarna. Det har varit så mycket arbete med att få ihop själva logiken i berättelsen så nu är det skönt att kunna ägna tid åt detaljerna istället. Även om det fortfarande kan finnas en del logiska luckor att ta hand om i nästa varv. Jag har nog inte valt den enklaste historien att skriva som första bok! Det är flera perspektiv och boken utspelar sig både i Nepal och i Sverige så det är många trådar att hålla reda på.

Utgivning: På utgivningsfronten så har jag arbetat vidare med att välja hur tryck och distribution ska ske och jag har nu äntligen landat det. Det blir tryck av 1000 exemplar och sedan distributionsavtal med Stjärndistribution. E-boken och så småningom ljudboken ska distribueras via Publit, vilket är gratis. Se detta inlägg om fördelar och nackdelar med print on demand och vad som fick mig att välja upplaga istället.

Jag har inte bokat tid för tryck än men ska göra det i veckan så att jag har en tid reserverad. Tror det är smart att göra så att det inte är fullt när jag är klar i slutet av oktober.

Jag har även beslutat att lägga till förlagsnamnet på bokens omslag, vilket jag inte tänkte göra först. Det blir snyggt och enhetligt med kommande böcker.

Inspirationskällor

Som vanligt så har jag lyssnat på en hel del skrivpoddar och här kommer ett axplock av det jag vill tipsa om.

  • Jag har tidigare helt missat den underbara podden Skrivradion men härom dagen lyssnade jag på trailern (nr 000). Jag trodde då att det var en helt ny podd men sedan scrollade jag ner och insåg att det finns över 150 avsnitt! Lyssnade på nr 164 om Författarens verktyg och blev entusiastisk. Äntligen börjar det hända lite på indieförfattarscenen i Sverige! I avsnittet intervjuas författarna Sanna Lund och Gabriella P Kjeilen som arbetar med en ny sajt för indieförfattare — Författarens verktyg. Där finns en gratis guide med allt som jag har ägnat två år att leta reda på kring indieutgivning, hela processen. Det finns massor av liknande verktyg på engelska sidor men har varit väldigt skralt i Sverige. Tills nu. Jag anmälde mig direkt med e-postadress och fick tillgång till guiden. Fantastiskt bra för alla som är intresserade av egenutgivning. De lyfter också fram egenutgivning som ett bra sätt att marknadsföra sig och bygga en författarplattform för dem som är intresserade av att ge ut på ett stort förlag i framtiden.
  • På samma tema så rekommenderar jag Rachel Herrons podd How do you write, avsnitt 315 Indie vs. traditional publishing. Gästen är en traditionellt publicerad författare som funderar på att testa egenutgivning för sin nästa bok. De belyser att man numera inte måste välja antingen det ena eller andra, man kan variera mellan olika böcker. Dessutom så nämner de i förbigående att det stigma kring egenutgivning som fanns tidigare inte finns längre. Vilket jag har uppfattat som sant inom den engelsktalande världen men inte i Sverige! Inte än. Men om några år — då tror jag att vi också är där.
  • Slutligen så vill jag tipsa om att ett bra sätt att få inspiration och pepp är att hitta andra likasinnade, någon att prata skrivande med. Jag har inte haft någon i min ordinarie bekantskapskrets men har nu genom närvaro på Instagram hittat en skrivkompis att bolla saker med vilket är motiverande.

God skrivlycka i veckan och på återseende!

Lämna ett svar